Author: İlmihalTV
•06:20

Cenaze namazı olduğunda, vakit namazın akabinde yapılan tesbihler terk edilmektedir. Bu sünnet midir?

Cenaze namazı olduğunda, vakit namazın akabinde yapılan tesbihlerin terki sünnet olmadığı gibi, bu da camilerimizi kuşatan bidatlardan biridir. Zira Peygamberimiz (sav), cenaze namazı olduğunda tesbihleri terk etmemiş ve bizlere “terk edin” dememiştir.

Bu tesbihleri terkeden hocaları uyardığınızda, onlardan şu sözü işitirsiniz: “Cenazede acele etmek sünnettir. Bu sebeple tesbihleri terk ediyoruz…”

Şimdi bu sözü söyleyen kişiye sormak istiyoruz: Cenaze camiye saat 10’da ya da 11’ de geliyor. Öğle ezanına kadar iki üç saat bekliyor, sonra namaz vakti giriyor, uzunca ezan okunuyor, ölü bu zaman diliminde bekliyor; bazı camilerde farzdan önce ihlas suresi okunuyor, ölü yine bekliyor; namazdan sonra müezzin efendi nağmeli nağmeli ve ağır ağır âmine geçişi yapıyor, ölü yine bekliyor; imam efendi ellerini açıp cemaatle uzunca dua ediyor, ölü yine bekliyor; cenaze namazının kılınması için cemaatin cami dışında saffa geçmesi bekleniyor, ölü yine bekliyor; cenaze namazından önce ve sonra imam bir müddet konuşuyor, ölü yine bekliyor da, sünnet olan ve topu topu 3-5 dakikayı alan tesbihler mi fazla geliyor?

Gerçi namazlardan sonra tesbihlerin cemaat olarak yapılması sünnet değildir. Sünnet olan, herkesin tek başına yapmasıdır. Ancak memleketimizde cemaat olarak yapılması örf olduğundan, cenaze namazına geçildiğinde, birçok cemaat sünnet olan tesbihleri, “Cenaze varken tesbih çekilmez” zannıyla terk etmektedirler. Eğer cenazeden sonra tesbihler çekilirse, bunda mahzur yoktur.

Bilmiyorum, bunca cemaate sünnet olan tesbihleri terk ettiren imamlar ve müftüler, yarın mahşer gününde bunun hesabını nasıl verecekler?

This entry was posted on 06:20 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 yorum:

On 8 Ağustos 2015 04:38 , Unknown dedi ki...

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2813-cenaze-oldugunda-tesbihlerin-terki-meselesi.html